Oscar Fredriks Kyrka

Historisk Bakgrund av Oscar Fredriks Kyrka

Oscar Fredriks Kyrka är inte bara en central plats för andlig samling utan också en viktig del av Göteborgs historia. Sedan 1908 har den varit en del av Oscar Fredriks församling, tidigare känt som Masthuggs församlingen, inom Göteborgs stift.

Dess ståtliga position i stadsdelen Olivedal, vid slutet av Värmlandsgatan, gör den till en markant silhuett i stadsbilden.Med sina cirka 70 meter i höjd är kyrkan den högsta kyrkobyggnaden i Göteborg.

 • Placering:
  • Stadsdel: Olivedal
  • Gata: Värmlandsgatan
 • Församling:
  • Tillhörighet: Oscar Fredriks församling
  • Tidigare: Masthuggs församlingen
 • Stift:
  • Göteborgs stift
 • Kyrkans höjd:
  • Cirka 70 meter
Faktum Information
Invigd 1893
Arkitekt Helmuth von Heideken
Stil Neo-gotisk
Höjd 70 meter
Församling Oscar Fredriks församling
Stift Göteborgs stift
Placering Olivedal, Göteborg

Platsens Historia och Namngivning

Oscar Fredriks Kyrka står på historisk mark, närmare bestämt på Dahlins berg, namngivet efter köpman Samuel Dahlin. Dahlin, känd för sitt rederi och sina brädgårdar, har givit namn åt området där nu Första Långgatan sträcker sig. Kyrkans namn är en hyllning till kung Oscar II, som personligen besökte platsen 1898 och efterlämnade sin signatur i kyrkans gästbok.

Invigning och Arkitektur

Den storslagna invigningen av Oscar Fredriks Kyrka ägde rum på påskdagen, den 2 april 1893. Biskop Edvard Herman Rohde stod för invigningsceremonin, och den framstående arkitekten Helgo Zetterwall stod för designen. Byggmästare F.O. Peterson ledde konstruktionen av denna nordeuropeiska tegelgotiska skapelse, med en slutkostnad på omkring 515 000 kronor. Även efter invigningen fortsatte arbetet med omfattande sprängningar av kyrkoplanen fram till 1897.

Renoveringar och Restaureringar

Som en viktig del av Göteborgs kulturarv har Oscar Fredriks Kyrka genomgått flera renoveringar för att bevara dess skönhet och funktion. Restaureringar har genomförts 1915, 1940, 1974 och senast 2020. Under den senaste renoveringen byttes det historiska skiffertaket ut, och interiören fick en varsam hand med rengöring och omputsning av väggarna.

Interiören och Sittplatser

När man stiger in i kyrkan möts man av en interiör som präglas av grönaktiga färger som ger ett lugnande och lummigt intryck. Kyrkans torn, placerat mellan långskeppet och den norra tvärskeppsarmen, bidrar till den unika arkitekturen. Från början kunde Oscar Fredriks Kyrka rymma hela 1 685 besökare på sina sittplatser.

Orgelns Historia och Utveckling

Musiken har alltid varit en central del av Oscar Fredriks Kyrka, och orgeln spelar en stor roll i detta. Den första orgeln byggdes av Salomon Molander år 1893. År 1931 genomgick läktarorgeln en expansion av A. Magnusson Orgelbyggeri AB till 38 stämmor. Hammarbergs Orgelbyggeri AB stod för ytterligare ombyggnationer 1955 och 1969, vilket resulterade i en orgel med 45 stämmor och tre manualer. Orgeln invigdes under den tredje söndagen i Advent.

Kororgeln och dess Funktion

Utöver huvudorgeln finns det en kororgel med sex stämmor som installerades 1953 av Hammarbergs firma. Denna kororgel kan även spelas från läktarorgeln, vilket ger en flexibilitet och bredd i den musikaliska upplevelsen under gudstjänster och konserter.

Musikaliska Inspelningar

Oscar Fredriks Kyrka är inte bara en plats för gudstjänster utan också en scen för musikaliska framträdanden. Kyrkan har varit inspelningsplats för flera musikstycken framförda på dess orglar, vilket låter människor över hela världen uppleva dess unika akustik och musikaliska arv.
Oscar Fredriks Kyrka är en imponerande nygotisk byggnad i Göteborg, invigd 1893, och utgör en viktig del av stadsbilden.