Lär dig cykla med balanscyklar

Lär dig cykla med balanscyklar

Att lära sig cykla är för många barn inte det enklaste man kan göra här i världen. En av de bästa metoderna för att lära sig cykla är med hjälp av balanscyklar. Balanscyklar är som en vanlig barncykel förutom att den inte har pedaler. Fördelen med detta är att barnet sparkar sig fram och lär sig själva balansmomentet. Det finns balanscyklar att köpa, man kan också fixa det på egen hand genom att skruva av pedalerna.

Balanscyklar bästa metoden för att lära sig cykla

Den allra svåraste delen när det gäller att lära sig cykla är balansen. Att kunna sitta still balanserandes på två smala hjul utan att vingla kan kännas omöjligt. Det finns många sätt att lära sig att cykla. Balanscyklar hävdas av många vara det allra bästa. Barnen kan då fokusera på att ta sig fram på balanscyklar utan att oroa sig över att trampa. När man väl bemästrat balansen och kan glida länge utan att välta kan man sätta på pedaler. Den enklaste delen av att cykla är ju själva trampandet. Att hitta balansen först med hjälp av balanscyklar sägs vara bästa sättet att lära sig cykla.

Balanscyklar eller stödhjul

Det finns som sagt flera sätt att lära sig cykla. Balanscyklar är en metod och stödhjul en annan. Fördel med stödhjul är att de är enkla att monter på och montera av. Nackdelen med stödhjul är att man lägger fokus på fel sak, trampandet. Det svåra med att cykla är inte att trampa utan balansen. Med stödhjul lär du dig trampa först, det lätta, och sedan att hitta balansen. Det är mycket bättre att på ett enkelt, säkert och roligt sätt lära sig att hitta balansen först. Därefter är det enkelt till nästa steg att börja trampa. Tack vare balanscyklar lär du dig cykla snabbt och säkert.

Tips vid köp av balanscyklar

När du köper balanscyklar gäller i princip samma tips som när du köper andra cyklar till barn. Alla balanscyklar bör ha breda däck med bra grepp så att säkerheten ökar. Se också till så att sadeln på balanscyklar inte är blank. När barnen rör sig såpass mycket på sina balanscyklar riskerar de halka av. Det är alltså bättre med balanscyklar som har ett bra grepp. I vissa fall behöver du inte köpa särskilda balanscyklar. Du kan spara pengar på att bara montera av pedalerna.