Varför får man vagel i ögat

Varför får man vagel i ögat? Orsaker och behandlingar

Introduktion
En vagel är en vanlig ögoninfektion som orsakar en liten böld vid ögonlockskanten. Det är en vanlig åkomma som kan orsaka obehag och smärta. Vaglar uppstår när oljekörtlar vid ögonlockskanten täpps till och infekteras.

Vad är en vagel?
En vagel är en infektion som orsakas av bakterier som vanligtvis finns på huden eller i hårsäckarna runt ögonlocken. När dessa bakterier kommer in i oljekörteln vid ögonlockskanten, kan en vagel bildas. Symptomen på en vagel inkluderar en röd och öm böld vid ögonlockskanten, svullnad och ibland även en liten gul prick på bölden.

Symptom och diagnos
Symptomen på en vagel inkluderar vanligtvis en röd och öm böld vid ögonlockskanten, svullnad och ibland även en liten gul prick på bölden. Diagnosen ställs vanligtvis genom en fysisk undersökning av ögat. I vissa fall kan läkaren behöva ta ett prov från bölden för att fastställa vilken typ av bakterier som orsakar infektionen.

  • En vagel uppstår när oljekörtlar vid ögonlockskanten täpps till och infekteras.
  • Symptomen på en vagel inkluderar en röd och öm böld vid ögonlockskanten, svullnad och ibland även en liten gul prick på bölden.
  • Diagnosen ställs vanligtvis genom en fysisk undersökning av ögat och i vissa fall kan läkaren behöva ta ett prov från bölden för att fastställa vilken typ av bakterier som orsakar infektionen.

Vad är en vagel?

En vagel är en vanlig ögoninfektion som orsakar en liten, öm knöl på ögonlocket. Det är vanligtvis en självbegränsande sjukdom som försvinner inom några dagar utan behandling. Men det kan vara smärtsamt och irriterande under tiden det varar.

Typer av vaglar

Det finns två typer av vaglar, inre och yttre. Inre vaglar uppstår på insidan av ögonlocket, medan yttre vaglar uppstår på utsidan av ögonlocket. Båda typerna av vaglar orsakas av inflammation i talgkörteln som ligger nära ögonfransen.

Orsaker till vagelbildning

Vaglar orsakas oftast av en infektion i talgkörteln som orsakas av bakterier. Bakterierna kan komma in i talgkörteln genom en hårsäck eller en por. Andra faktorer som kan öka risken för vaglar inkluderar dålig hygien, stress, bristande sömn och nedsatt immunförsvar.

Ibland kan en vagel också bildas på grund av en blockering i talgkörteln, vilket resulterar i en ansamling av talg. Detta kan också leda till en infektion och bildning av en vagel.

Sammanfattningsvis är en vagel en vanlig ögoninfektion som orsakar en öm knöl på ögonlocket. Det orsakas vanligtvis av en infektion i talgkörteln som orsakas av bakterier, men kan också bero på blockering av talgkörteln.

Symptom och diagnos

Vanliga symptom

Vagel är en vanlig ögoninfektion som orsakar en öm svullnad på ögonlocket. Vanligtvis uppträder en vagel på övre ögonlocket, men det kan också uppstå på nedre ögonlocket. Det första symtomet på en vagel är oftast en ömhet eller smärta i det drabbade området. Efter en dag eller två kan det bildas en röd svullnad som liknar en finne eller böld. Ibland kan en vagel också orsaka en liten mängd kladdig urladdning från ögat.

När ska man söka vård?

Vanligtvis försvinner en vagel inom några dagar utan behandling. Men om svullnaden inte minskar eller om den sprider sig till andra delar av ögat, kan det vara nödvändigt att söka vård. Det är också viktigt att söka vård om du upplever några av följande symptom: Läs mer om Varför hickar man här.

  • Ögonlocket är mycket rött eller svullet
  • Du har smärta eller obehag i ögat
  • Du har feber eller andra tecken på infektion

Om du har upplevt flera vaglar under en kort tidsperiod, eller om vageln inte försvinner efter några veckor, kan det vara en god idé att söka råd från en ögonläkare. De kan ordinera en antibiotisk salva eller ögondroppar för att hjälpa till att lindra symtomen och förhindra att infektionen sprider sig.

Behandling och egenvård

Självhjälpstips

När man har fått en vagel i ögat kan man själv göra vissa saker för att lindra besvären och förkorta sjukdomstiden. Det första man kan göra är att rengöra ögonlocket med varmt vatten och en mild tvål för att minska risken för infektion. Därefter kan man applicera en varm kompress på det drabbade området flera gånger om dagen för att lindra smärtan och få vageln att mogna snabbare. Det är viktigt att kompressen inte är för varm för att undvika brännskador.

När och hur man behandlar med läkemedel

Om vageln inte försvinner av sig själv eller om den orsakar mycket smärta kan man kontakta en vårdcentral för att få råd och behandling. Ibland kan en mjukgörande ögonsalva eller en receptfri ögonsalva hjälpa till att lindra besvären och få vageln att försvinna snabbare. Om vageln inte försvinner med egenvård eller läkemedel kan en operation vara nödvändig för att ta bort den.

Det är viktigt att undvika att pilla på vageln eftersom det kan leda till en infektion eller att vageln spricker och sprider sig till andra delar av ögat. Genom att följa självhjälpstipsen och söka vård när det behövs kan man förkorta sjukdomstiden och undvika komplikationer.

Förebyggande åtgärder och när man ska kontakta läkare

Att förebygga vagel i ögat är viktigt för att undvika obehag och smärta. Det finns flera åtgärder som kan vidtas för att minska risken för att få en vagel.

Hygien och förebyggande

En av de viktigaste åtgärderna är att upprätthålla god hygien. Detta inkluderar att tvätta händerna regelbundet, särskilt innan man rör vid ögonen. Det är också viktigt att inte dela handdukar eller smink med andra personer, eftersom detta kan sprida bakterier som kan orsaka vagel. Liknande artikel Varför gäspar vi.

För personer som använder kontaktlinser är det viktigt att följa instruktionerna för användning och rengöring noggrant. Att använda gammal eller smutsig smink kan också öka risken för vagel, så det är viktigt att byta ut sminkprodukter regelbundet och inte låta andra använda dem.

Stress och hormonförändringar kan också öka risken för vagel. Att försöka minska stressnivåerna och att hålla en hälsosam livsstil kan hjälpa till att förebygga vagel.

Komplikationer och uppföljning

Om en vagel inte försvinner inom några dagar eller om den orsakar smärta eller svullnad, kan det vara nödvändigt att kontakta en ögonläkare. Ibland kan en vagel utvecklas till en chalazion eller blefarit, vilket kräver medicinsk behandling.

Ögonläkaren kan ordinera mediciner eller rekommendera andra åtgärder för att behandla vageln. Det är också viktigt att följa upp med ögonläkaren för att säkerställa att vageln läker ordentligt och inte orsakar några komplikationer.

Frequently Asked Questions

Vilka är de vanligaste orsakerna till vagel i ögat?

En vagel uppstår när en hårsäck eller en talgkörtel i ögonlocket blir inflammerad. De vanligaste orsakerna till vagel i ögat är dålig hygien, stress, trötthet, och ögonirritation.

Hur kan man behandla en vagel hemma?

För att behandla en vagel hemma kan man använda varma kompresser på det drabbade området flera gånger om dagen. Detta kan öka blodflödet till området och hjälpa till att minska svullnaden. Det är också viktigt att undvika att röra vid vageln och att undvika smink och kontaktlinser tills vageln har läkt.

När bör man stanna hemma från jobbet på grund av en vagel?

Om vageln inte orsakar någon smärta eller synproblem, behöver man vanligtvis inte stanna hemma från jobbet. Om vageln däremot orsakar smärta eller synproblem, bör man stanna hemma från jobbet tills den har läkt.

Vilka är skillnaderna mellan en yttre och en inre vagel?

En yttre vagel uppstår på ögonlockskanten, medan en inre vagel uppstår på insidan av ögonlocket. En yttre vagel kan vara synlig och orsaka smärta och svullnad, medan en inre vagel kan orsaka mer smärta och irritation.

Vilka salva kan användas för att behandla vaglar?

En salva med antibiotika kan användas för att behandla en vagel. Salvan appliceras på det drabbade området flera gånger om dagen. Det är dock viktigt att rådgöra med en läkare innan man börjar använda en salva.

Hur kan man förebygga att vaglar återkommer?

För att förebygga att vaglar återkommer är det viktigt att tvätta ögonlocken regelbundet och undvika att röra vid ögonen med smutsiga händer. Det är också viktigt att undvika smink och kontaktlinser om man har en vagel.