Bygg ett säkerhetssystem med larm på budget

Med ett par billiga lås, några enkla knep och användbara prylar kan ditt hem bli betydligt säkrare. Här får du tips på hur du kan höja säkerheten i din bostad med hjälp av ett larmsystem utan att behöva spräcka din budget.

Hasplås

Hasplås kan ofta användas på insidan av såväl fram- som bakdörrar, hundluckor m.m. Fundera över vilka sätt på vilka en inbrottstjuv skulle kunna ta sig in i din bostad och säkerställ att dessa säkras med ett sådant lås. Om din bostad är för svår att ta sig in i, kommer tjuven sannolikt att gå vidare till nästa. Det innebär att du genom att bara spendera några hundra- eller tusenlappar och minuter på att säkra ditt hem i slutändan kan spara tiotusentals kronor.

Säkerhetsskyltar och dekaler

Ett enkelt trick som är förvånansvärt effektivt, är att sätta upp skyltar i din trädgård som indikerar att du har ett larm. Inbrottstjuvar är vanligtvis på jakt efter lågt hängande frukt. Om de tror att de kommer fastna på bild eller utlösa ett larm genom att bryta sig in hos dig, går de ofta vidare till en annan bostad som är enklare att göra inbrott i.

Kameraattrapper

Erfarna inbrottstjuvar vet att dekaler och skyltar ibland används trots att bostaden inte skyddas av ett larm. De kommer dock med största sannolikhet hålla sig borta från ett hus som har kameraattrapper monterade på fastigheten. För bara några hundra kronor kan du framgångsrikt skydda din bostad från de allra flesta inbrottstjuvar genom att montera fejkad utrustning för kameraövervakning på huset.

Lösenordsskyddade larmsystem med rörelsedetektion

För ungefär en femhundring kan du köpa ett enkelt och portabelt lösenordsskyddat larmsystem. Detta kan du fästa på en vägg i närheten av huvudentrén med hjälp av skruvar eller dubbelhäftande tejp. När någon går förbi en rörelsesensor, utlöses larmet och väcker såväl dig och dina familjemedlemmar som grannarna.

Genom att knappa in lösenordet i tid kan du förhindra att larmet låter, vilket gör dessa larm till utmärkta alternativ för personer som ofta jobbar sent. Om du har husdjur bör du dock placera ut rörelsesensorerna med omsorg.