Varför får man njursten

Innehållsförteckning

Varför får man njursten? Orsaker och riskfaktorer

Njursten är en vanlig sjukdom som drabbar många människor runt om i världen. Men vad orsakar njursten? Det finns flera faktorer som kan bidra till utvecklingen av njursten, inklusive kost, ålder, kön, genetik och hälsotillstånd. I denna artikel kommer vi att utforska varför människor får njursten och vad som kan göras för att förebygga och behandla sjukdomen.

Njursten är hårda klumpar av mineraler och salter som bildas i njurarna och kan orsaka allvarlig smärta när de passerar genom urinvägarna. Symtomen på njursten inkluderar intensiv smärta i rygg och sidor, illamående och kräkningar, feber, blod i urinen och svårigheter att urinera. Diagnos av njursten kan göras genom fysisk undersökning, urin- och blodprov samt bildbehandlingstester som röntgen och ultraljud.

 • Njursten kan orsakas av flera faktorer, inklusive kost, ålder, kön, genetik och hälsotillstånd.
 • Symtomen på njursten inkluderar intensiv smärta i rygg och sidor, illamående och kräkningar, feber, blod i urinen och svårigheter att urinera.
 • Diagnos av njursten kan göras genom fysisk undersökning, urin- och blodprov samt bildbehandlingstester som röntgen och ultraljud.

Vad är njursten?

Njurstenar är hårda kristaller som bildas i njurarna eller urinvägarna. Dessa kristaller kan variera i storlek från en sandkorn till en golfboll och kan orsaka allvarliga smärtor och hälsoproblem.

Orsaker till njursten

Njurstenar bildas när det finns för mycket av vissa kemikalier i urinen. De vanligaste orsakerna till njurstenar är:

 • Kalcium: Kalciumstenar är den vanligaste typen av njurstenar och bildas när det finns för mycket kalcium i urinen.
 • Urinsyra: Urinsyrastenar kan bildas när det finns för mycket urinsyra i urinen, vilket kan vara en följd av en kost rik på purin.
 • Oxalsyra: Oxalsyra kan binda sig till kalcium och bilda kalciumoxalatstenar i njurarna.
 • Struvitstenar: Dessa stenar bildas på grund av en infektion i urinvägarna.
 • Cystinsten: Dessa stenar är sällsynta och bildas på grund av en genetisk sjukdom.

Typer av njursten

Det finns olika typer av njurstenar beroende på vilket ämne som orsakar kristallbildningen. De vanligaste typerna av njurstenar är:

 • Kalciumoxalatstenar: Dessa stenar är den vanligaste typen av njurstenar och bildas när kalcium och oxalsyra binder sig tillsammans.
 • Kalciumstenar: Dessa stenar bildas när det finns för mycket kalcium i urinen.
 • Urinsyrastenar: Dessa stenar bildas när det finns för mycket urinsyra i urinen.
 • Struvitstenar: Dessa stenar bildas på grund av en infektion i urinvägarna.
 • Cystinsten: Dessa stenar är sällsynta och bildas på grund av en genetisk sjukdom.

Att förstå vad som orsakar njurstenar kan hjälpa till att förebygga dem. Det är viktigt att dricka tillräckligt med vatten och undvika mat som kan öka risken för njurstenar, såsom livsmedel som är höga i oxalsyra eller purin.

Symtom och diagnos

Vanliga symtom

Njursten kan orsaka smärta och obehag i nedre delen av ryggen, buken, eller sidorna. Smärtan kan variera från mild till svår och kan komma i vågor. Andra vanliga symtom inkluderar illamående, kräkningar, blod i urinen, och feber. Vi ha skrivit en liknande artikel om detta här Varför får man högt blodtryck.

Diagnostiska metoder

För att diagnostisera njursten, kan läkare använda sig av flera olika metoder. En fysisk undersökning kan utföras för att lokalisera smärtan och känna efter eventuella förstorade njurar. Blodprov och urinprov kan tas för att kontrollera njurfunktionen och söka efter tecken på infektion eller inflammation. Röntgenundersökningar, ultraljud, eller CT-scanningar kan också utföras för att upptäcka stenarna och bedöma deras storlek och placering.

För att lindra smärtan kan smärtstillande medel användas. Ibland kan stenarna passera på egen hand, men om de är för stora eller fastnar kan kirurgi behövas för att ta bort dem. Det är viktigt att söka medicinsk hjälp om man upplever symtom på njursten för att undvika komplikationer och behandla tillståndet så snabbt som möjligt.

Behandling av njursten

Njursten kan behandlas på flera olika sätt, beroende på storlek, placering och typ av sten. Behandlingar kan delas upp i medicinsk behandling och kirurgiska ingrepp.

Medicinsk behandling

Medicinsk behandling är en vanlig metod för att behandla njursten. Läkemedel som används för att behandla njursten inkluderar smärtlindrande medel och antibiotika. Smärtlindrande medel används för att lindra smärta och obehag som orsakas av njursten. Antibiotika kan användas för att behandla infektioner som kan uppstå på grund av njursten.

Stötvågsbehandling är en annan medicinsk behandling som kan användas för att behandla njursten. Stötvågor används för att krossa stenen till mindre bitar som kan passera lättare genom urinvägarna.

Kirurgiska ingrepp

Kirurgiska ingrepp kan vara nödvändiga om njurstenen är för stor för att passera naturligt eller om det finns andra komplikationer. Det finns flera kirurgiska ingrepp som kan användas för att ta bort njursten, inklusive titthålsoperation och uretäroskopi.

Titthålsoperation är en minimalt invasiv kirurgisk metod som används för att ta bort njursten. En liten kamera sätts in i kroppen genom en liten öppning, vilket gör det möjligt för kirurgen att se njurstenen och ta bort den.

Uretäroskopi är en annan kirurgisk metod som används för att ta bort njursten. En liten kamera sätts in i kroppen genom urinröret, vilket gör det möjligt för kirurgen att se njurstenen och ta bort den.

Laser kan också användas för att ta bort njursten. En laserstråle används för att krossa stenen till mindre bitar som kan passera lättare genom urinvägarna.

Det är viktigt att notera att kirurgiska ingrepp är mer invasiva än medicinsk behandling och kan kräva en längre återhämtningstid. Kirurgiska ingrepp är vanligtvis reserverade för fall där medicinsk behandling inte fungerar eller där njurstenen är för stor för att passera naturligt.

Kalcium i kroppen kan spela en roll i uppkomsten av njursten, och behandling kan vara inriktad på att minska kalciumnivåerna i kroppen. Det är viktigt att konsultera en läkare för att avgöra vilken behandling som är lämplig för varje enskilt fall.

Förebyggande och egenvård

Att förebygga njursten är viktigt för att undvika smärtsamma och kostsamma behandlingar. Det finns flera sätt att minska risken för njursten genom att göra livsstilsförändringar och ta hand om sig själv.

Kost och livsstilsförändringar

En hälsosam kost kan minska risken för njursten. Det är viktigt att undvika livsmedel som är höga i oxalater, som choklad, spenat och nötter. Att minska intaget av salt och animaliskt protein kan också minska risken för njursten. Övervikt ökar risken för njursten, så att upprätthålla en hälsosam vikt kan också hjälpa till att förebygga njursten. Att minska intaget av socker och bearbetade livsmedel kan också förbättra hälsan och minska risken för njursten.

Vätskeintag och medicinering

Att dricka tillräckligt med vatten är viktigt för att förebygga njursten. Att dricka minst åtta glas vatten om dagen kan hjälpa till att spola ut eventuella kristaller som kan bildas i urinen. Vissa läkemedel kan också öka risken för njursten, så det är viktigt att diskutera eventuella mediciner med en läkare.

Egenvård kan också hjälpa till att förebygga njursten. Att undvika uttorkning och undvika livsmedel som är höga i oxalater kan minska risken för njursten. Smärtlindrande läkemedel kan också hjälpa till att lindra smärta från njursten. Det är viktigt att följa läkarens råd och ta mediciner som ordinerats.

Vanliga frågor

Vilka livsmedel bör man undvika för att förhindra bildandet av njursten?

Att undvika vissa livsmedel och drycker kan bidra till att minska risken för att utveckla njursten. Det är viktigt att undvika livsmedel som är höga i oxalater, inklusive choklad, nötter, spenat, rödbetor och te. Det är också viktigt att undvika livsmedel som är höga i salt, inklusive bearbetade livsmedel och snabbmat. Att dricka tillräckligt med vatten och undvika läsk och andra sockerhaltiga drycker kan också hjälpa till att förhindra bildandet av njursten.

Hur kan man naturligt underlätta passage av njursten?

Att dricka mycket vatten kan hjälpa till att underlätta passage av njursten. Det är också viktigt att undvika livsmedel som kan öka risken för njursten, inklusive livsmedel som är höga i oxalater och salt. Vissa människor har också haft framgång med att använda naturläkemedel, såsom citronsaft och örtteer, för att underlätta passage av njursten. Här finns en liknande artikel på samma tema: Varför nyser man.

Vilka är de vanligaste symptomen på njurstensanfall?

De vanligaste symptomen på njurstensanfall inkluderar plötslig och intensiv smärta i nedre delen av ryggen eller i sidan av kroppen. Smärtan kan också stråla ut till ljumskarna och könsorganen. Andra vanliga symtom inkluderar illamående, kräkningar och svårigheter att urinera.

Kan regelbunden motion hjälpa till att förebygga njursten?

Ja, regelbunden motion kan hjälpa till att förebygga njursten genom att bidra till att minska vikt och förbättra hälsan hos njurarna. Det är viktigt att välja en lämplig form av motion och att undvika överdriven fysisk ansträngning, särskilt om man har haft njursten tidigare.

Hur påverkar alkoholkonsumtion risken för att utveckla njursten?

Alkohol kan öka risken för att utveckla njursten genom att öka vätskeförlusten i kroppen och genom att öka mängden urinsyra i urinen. Det är därför viktigt att undvika överdriven alkoholkonsumtion och att dricka tillräckligt med vatten för att undvika uttorkning.

Vilka behandlingsalternativ finns tillgängliga för att hantera njursten?

Behandlingsalternativ för njursten inkluderar medicinering, extrakorporeal chockvågslitotripsi (ESWL), uretärstent och kirurgi. Vilken behandling som är lämplig beror på storleken och platsen på njurstenen, liksom på patientens allmänna hälsa och symtom.