Tunga lyft vid flytt kräver rätt utrustning och teknik

Att flytta möbler och andra tunga föremål är en stor del av en flytt. Många gånger innebär det att man måste lyfta och bära tunga saker som soffor, skåp, pianon och annat. Även om man är stark och i god form kan tunga lyft vid flytt leda till skador om de inte görs på rätt sätt. Här är några saker att tänka på för att undvika skador vid tunga lyft. Ta reda på vilka tunga föremål som behöver flyttas och fundera igenom hur de ska hanteras. Är de för tunga för att bäras av en eller två personer? Behövs speciell utrustning? Genom att planera i förväg kan man se till att rätt utrustning och hjälp finns på plats.

Använd hjälpmedel vid tunga lyft

Det finns olika hjälpmedel för att underlätta tunga lyft, till exempel flyttkärror, selar och flyttpirror. Med hjälp av sådan utrustning kan tyngre bördor fördelas på ett bättre och säkrare sätt. Det minskar risken för rygg- och armskador. Tunga lyft bör om möjligt delas upp på flera personer. Att bära tillsammans är mycket bättre än att försöka lyfta för tungt på egen hand. Se till att det finns tillräckligt med personer till hands vid behov. Det finns speciella tekniker för att lyfta och bära tungt på ett ergonomiskt sätt. Böj i knäna och håll ryggen rak. Håll föremålet nära kroppen och undvik att vrida ryggen i sidled. Gå långsamt och stadigt. Med rätt teknik minskar risken för skador markant.

Ta pauser

Även med bra teknik leder tunga lyft till ansträngning och trötthet. Ta regelbundna pauser så att kroppen får vila. Drick vatten och stretcha för att motverka stelhet och värk. Med pauser håller man ut längre och orkar mer. Om du känner värk, stickningar eller annan smärta i kroppen, avbryt omedelbart. Tvinga aldrig kroppen till tunga lyft om den signalerar att något är fel. Det är bättre att ta en paus eller be om hjälp än att riskera allvarligare skador.

Anlita professionell hjälp

Vid extremt tunga lyft, som flytt av pianon, kassaskåp eller annat otympligt, kan det vara värt att anlita professionell hjälp. Flyttfirmor har rätt utrustning och kunskap för att hantera riktigt tung flytt på ett säkert sätt. Då minskar risken för skador markant.

Börja med att värma upp kroppen ordentligt och stretcha ut de muskler som kommer användas. Det ökar blodcirkulationen och gör kroppen redo för ansträngningen. Efteråt är det också viktigt att stretcha ut för att motverka stelhet och ömhet. Genom att tänka på dessa saker kan man undvika många skador i samband med tunga lyft vid flytt. Med rätt förberedelse, teknik och hjälpmedel behöver inte tunga lyft vara farligt, även om det alltid innebär en viss påfrestning. Det viktiga är att lyssna på kroppen och aldrig tvinga den längre än den klarar.