Så rengör du bakformar av silikon

Bakformar av silikon är praktiska. Framför allt eftersom de inte tar särskilt mycket plats i kökslådan. En nackdel är dock att de kan vara ganska svåra att rengöra. Fett och smuts tycks fastna på det alldeles för enkelt. Som tur är, finns det ett par enkla knep man kan använda för att tvätta dem snabbt.

Använd rätt sorts diskmedel

Det kanske enklaste sättet är att helt enkelt fylla diskhon med tvål och vatten. Ha väldigt varmt vatten, gärna så varmt som det går utan att du bränner dig. Har du ett par diskhandskar så kan du öka temperaturen ytterligare några grader, utan att det gör ont. Häll sedan i ett par droppar diskmedel och blanda i det i vattnet. Temperaturen på vattnet är viktigt – ljummet eller kallt vatten kommer inte att fungera i närheten lika effektivt. En del rekommenderar till och med att man lägger bakformen av silikon i ugnen för att hetta upp den innan.

Sedan lägger du helt enkelt ned bakformen av silikon i lösningen. Låt den ligga kvar ett tag, åtminstone en halvtimme ungefär. Har den fått riktigt tuffa fläckar så kan du behöva låta den ligga i ungefär en timme. Ju längre den tillåts ligga – desto enklare kommer det att bli. Ibland har dock längre tid i blandningen ingen ökad effekt, om fläckarna faktiskt inte är särskilt tuffa. Ta ut den och ta fram en svamp. Häll på lite mer diskmedel och skrubba bakformen med svampen. Skrubba hårt och länge för att få bort fläckarna. Var beredd på att det här kan ta lite tid (och energi). Det kan vara e god idé att använda ännu varmare vatten den här gången. Om du har diskhandskar, så kan det vara möjligt att ha så varmt det bara går på kranen.

Skölj silikonet

När du är färdig med rengöringen, är det bara att skölja och torka bakformen. Skölj rent diskhon från tvål och diskmedel och placera sedan bakformen upp och ned i ett diskställ. Hur lång tid det tar för silikon att torka varierar givetvis, men räkna med ungefär en timme eller två. Du bör undvika att använda bakformen igen innan den har torkat ordentligt.